Yli 50-vuotias kuvaamo jatkaa uuden yrittäjän johdolla

Oulussa toimiva Kulmakuvaamo on monelle Oulun yliopistoa käyneelle tuttu nimi. Jo 60-luvun lopulla perustettu valokuvaamo patologian laitoksen alaisuuteen siirtyi vuonna 1973 omaksi yksikökseen lääketieteelliseen tiedekuntaan, josta se kahdeksan vuotta sitten siirtyi yrittäjäksi alkaneen Seija Leskelän haltuun. Vuodesta 1989 alkaen aluksi yliopiston palveluksessa ja myöhemmin yrittäjänä Seija onkin kuvannut tuhansia erilaisia yliopiston tapahtumia, väitöstilaisuuksia ja avustanut tieteellisissä postereissa ja julkaisuissa.

Tammikuussa 2023 Seija otti yhteyttä Oulun seudun Uusyrityskeskukseen. Eläköityminen oli alkanut siintää mielessä ja yritykselle pitäisi löytää jatkaja.  ”Minulle oli luontevaa olla heihin yhteydessä, sainhan silloin apua oman yrittäjyyteni alkumetreihin. Uskoin, että saan sieltä hyviä vinkkejä, miten pitäisi edetä. Minulla oli vahva tunne, että tällaiselle pitkään toimineelle kuvaamolle olisi hyvä löytää jatkaja ennemmin kuin, että se vain lopetettaisiin.

Sovimme, että otan yhteyttä Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien omistajanvaihdosihmiseen Paula Pihlajamaahan ja alamme valmistelemaan yritystä myyntiin. Ja esittelinhän minä yritykseni myös Pohjois-Pohjanmaan Yritysmarkkinoilla toukokuussa 2023 vaikka jännitti kovasti.”

Vuodesta 2019 sivutoimisena yrittäjänä valokuvaajana töitä tehnyt Eveliina Halttu mietti toukokuussa 2023 kuumeisesti, miten sivutoiminen yrittäjyys voisi olla päätoimista? Hän haki TE-Toimiston järjestämään Nuorten Yrityssparraus ohjelmaan. Siellä puheeksi nousi mahdollisuus myös ostaa yritys. ”Ajattelin ensin, ettei niitä valokuvaamoja ole myynnissä mutta sitten tapetille nousi Pohjois-Pohjanmaan Yritysmarkkinoilla tutuksi tullut Kulmakuvaamo. Ajatus tuntui omalta, että tässä on se mahdollisuus saada ostamalla tunnettu brändi erilaisine asiakkaineen, jota voisin täydentää omilla jutuilla. Viimeinen silaus oli, kun Seijan kanssa aloimme keskustelemaan, se hyvä tunne vain vahvistui.”

Kauppa allekirjoitettiin 13.10.2023 ja Kulmakuvaamon liiketoiminta siirtyy heti uuden omistajan haltuun.

Näin asiaa kommentoi Oulun seudun uusyrityskeskuksen edustaja, yritysneuvoja Jarmo Siipola: ”Aivan mahtava matka kaiken kaikkiaan tammikuun alun Seijan yhteydenoton ja Eveliinaan tutustumisen jälkeen. On tärkeää, että nämä pitkään toimineet brändit löytävät arvoisensa jatkajan. Poikkeuksellista tässä prosessissa oli se henki, jolla asiaa edistettiin Seija ja Eveliinan välillä. ”Avoimuus, luottamuksen rakentaminen ja läpinäkyvyys”, näin sen varmasti voisi kiteyttää. Seija oli hoitanut yritystään hyvin ja Eveliinalla on kova halu menestyä ja toteuttaa itseään yrittäjänä. Kauppakirjojen allekirjoitustilaisuus oli poikkeuksellisen lämminhenkinen. Yrittäjä löysi työlleen jatkajan ja saa hyvillä mielin ansaitusti eläköityä. Eveliina sai mahdollisuuden, jota harvoin osataan hyödyntää riittävästi liiketoiminnan ostamisen kautta.”

Oulun seudun Uusyrityskeskus toivottaa Eveliinalle menestystä Kulmakuvaamon uutena yrittäjänä ja Seijalle iloisia eläkepäiviä.